Om rivning

Rivningsprocessen

Hur går det till att riva hus? Jo, processen är okomplicerad men behöver utföras på rätt ordning och på rätt sätt.  Ett hus som tar 10 månader att bygga tar ca 1 månad att demontera. Oftast ersätter en nybyggnation det gamla huset, vilket snabbt blandar många aktörer in i bilden och kräver en god samverkan.

Som fastighetsägare står du oftast som byggherre och i centrum av dussintalet olika entreprenörer och kommunala kontakter. Det här ansvaret kan lämnas över till annan part. En rivningsfirma ansvarar för att jämna market innan en nyproduktion tar vid med ett fast startdatum, det förutsätter att kommunen och dess underleverantörer har säkrat vatten och el till fastigheten i god tid.

Kommunen förordnar i regel en rivningsplan och du tilldelas då sannolikt en kontrollansvarig (KA) för projektet. Till denne kommer projektet rapporteras och en materialinventering kommer att göras både innan och efter rivning. Inventeringen skrivs av byggherren med hjälp av uppgifter från folket på plats. Vi som rivningsfirma tillhandahåller de slutgiltiga uppgifterna av avfall, vilket vi ämnar minimera.

 

1. Rivningslov eller rivningsanmälan till kommun

Detaljplanen avgör om rivningslov eller rivningsanmälan krävs. Det är två separata formulär och kostnaden kan skilja en hel del. Om fastigheten ligger inom ett planlagt område, oftast inom orternas gränser, stugbyar eller strandnära krävs i regel ett rivningslov. Ligger huset utanför planlagt område räcker det i regel med en rivningsanmälan.

Idag görs oftast anmälan helt digitalt på kommunens hemsida – gå in på din kommuns hemsida för mer information.

2. Rivnings- och kontrollplan uppförs

 

Vid ett beviljande ges startdatum av kommunen när du får börja riva. Vid enklare rivningar utanför planområden kan du som fastighetsägare välja att själv stå som rivningsansvarig. Större rivningar inom planområden kräver däremot oftast en certifierad kontrollansvarig som följer upp processen.

Du får ett pappersformulär med materielinvestering där mängd och typ av avfall som rivningen kommer att generera. Inventeringen skrivs i två moment; alltså en uppskattning av mängd inför rivningen och en kontrollberäkning efter avfallshanteringen, ofta av rivningsfirma. Syftet i längden är just att minimera mängd deponi.

Behöver du hjälp med att fylla i materialinventeringen kan du låta hantverksfirma eller annan sakkunnig utföra det.

 

3. Avinstallationer

Det är av stor vikt att elen till elskåpet i huset är avkopplat ute vid gatan innan rivning påbörjas. Detta sköts av kommunens elbolag eller underleverantörer. Även kommunalt vatten behöver stängas då man vill undvika att läckage och skador i grund och mark.

När rivningen görs inför en nyproduktion är det kutym att låta bygg-elskåp installeras innan rivningen så att rivningsteamet har tillgång till eldrivna handverktyg och inte minst den viktiga kaffemaskinen. Det finns inga fasta regler om den biten utan något man får samverka över.

4. Markarbeten innan rivning

Eventuella markarbeten innan rivningen kan vara träd som behöver avverkas eller beskäras så att byggprojektet får plats, buskar som vill flyttas eller brunnar som behöver åtgärdas. Detta ansvar ligger på fastighetsägare som sköter kontakten med leverantörer av. Byggfirma och rivningsfirma kan oftast förmedla rätt kontakt till detta arbete eller också utföra själva.

 

5. Rivning

Rivningen, eller demonteringen utifrån den arbetsmetod vi jobbar efter sker från ett avtalat sista startdatum, alltså när det förberedande arbete ska vara klart tills satta slutdatumet när marken ska vara jämnad och allt rivningsavfall ska vara bortforslat. För ett fritidshus eller normalstor villa är tidsspannet ofta 1-3 månader. Kontrollansvarig besöker arbetsplatsen med jämna mellanrum.

Rivningsfirma ansvara för allt byggavfall om inget annat avtalats.

 

6. Slutbesiktning och byggmöte

En slutbesiktning och avstämning av byggherre (fastighetsägare), ibland kontrollansvarig och byggfirma, inte sällan i samband med byggmötet som tar plats inför en byggstart.

Den ifyllda materielinvesteringen lämnas över till kontrollansvarig.

Utrustning

På Rena Riv är vår metod att demontera byggnaden i så många beståndsdelar som möjligt, allt för en renare materialhantering och största möjliga återbruk. Det kräver inte grävmaskiner men det kräver en bra uppsättning handverktyg och inte minst kvalitativ skyddsutrustning.

Här hittar du en lista på den bästa köp av skyddsutrustningen (PPE) och handverktyg för rivning och grovarbete inom bygg. Vi kommer även lista annan kringutrustning som alla byggprojekt blir smidigare av. Vad menar vi med bästa? Jo det är en bedömning ur lång erfarenhet av använding och breda inköp av utbudet på marknaden. Vi går framförallt efter kvalitét men även prisvärdighet, service hos återförsäljare.

Halvmask är mer eller mindre minimumkrav på andningsskydd vid jobb med isolering av mineralull. Egentligen är inget byggdamm särskilt hälsosamt att andas in och bör, särskilt inomhus och utan luftdrag att användas så mycket som möjligt. 

Mest prisvärda halvmasken anser vi är svensktillverkade Sundström SR100. Bästa är att beställa som här en deal där både gas- och partikelfilter ingår, båda behövs vid olika slags arbeten. Vid arbete med minrealull, asbest eller annan byggdamm används partikelfilter. Om du ska arbeta med ammoniak eller andra gaser så används gasfilter. En ’no-brainer’ kan tyckas men tål att nämnas. 

Beställs med fördel samtidgt som rengöringsservetter. https://www.amazon.se/-/en/Sundstr%C3%B6m-H09-0403-5226-Cleaning-Cloth/dp/B003T44K0K/ref

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Rulla till toppen